Kung Carl XVI Gustaf

Carl XVI Gustaf, Sveriges kung och aktiv vargunge/scout sedan 1955.

Kungen är hedersordförande i svenska Scouterna och sedan 1977 hedersordförande i World Scout Foundation, WSFs syfte är att samla in medel för att stötta och fortsätta utveckla den globala scoutrörelsen.

Scoutengagemang
Bengt-Roslund-1

Bengt Roslund

Filmare och TV-producent. Scout i Hälsingborgskåren Spejarna på 1940-talet.

Bengt var under 1940-talet aktiv i Hälsingborgsscoutkåren Spejarna.
En av hans scoutkamrater hette Hans Alfredsson.
Förutom scouting var Bengts stora intresse även smalfilmning.
Det här intresset förde honom under sommaren 1960 till Sveriges Radio-TV
i Malmö, där Bengt sökte ett sommarvikariat som kamera-assistent.
Han fick då också visa två av de smalfilmer han hade gjort och han fick efter det frågan om han ville göra en provfilm för TV.
Bengt hade redan ett synopsis klart. Filmen skulle spelas in i Hälsingborg och den skulle handla om scouting med medverkande av 40 scouter från de åtta Hälsingborgs-scoutkårerna.
Med den här inspelningen, skrev Bengt Roslund in Hälsingborg och scouterna, i både Hälsingborgs och TV:s historik, eftersom inspelningen som gjordes 2:e och 3:e januari 1961, var den första som gjordes i Hälsingborg.
Bengt besökte Scoutmuseet i samband med Höstmötet 2018 och då berättade han om de här, som det skulle visa sig, svinkalla och stormiga inspelningsdagarna.
Att scouting betytt mycket för Bengt, avspeglar sig vid hans besök nere på scoutmuseet. Bengt som har varit överallt i världen och träffat alla världens celebriteter – inklusive Påven – förklarade att ”Det här besöket på scoutmuseet är en av höjdpunkterna i mitt liv”.  

hasse-alfredson

Hasse Alfredsson

Kulturell mångsysslare, samhällskritiker. Scout i Hälsingborgskåren Spejarna på 1940-talet.

Hasse var Scout ut i fingerspetsarna, och levde efter mottot  ”En gång Scout-Alltid Scout”.

Alfredson gosse i Helsingborg, på den tid staden stavades med ä. Hälsingborg. En gladlynt och snäll pojke, vettlöst förälskad i Shirley Temple. Åtminstone i hennes lockar. Därtill scout, förlåt skojt. Det var i scoutkåren Vargungarna som han debuterade som björnen Baloo i Djungelboken. Sedan reste han sig på två ben och övade in sketchen Professorn från Wien med kompisen Olle. Succén var given. Mamma Aina hade till och med sytt upp en liten röd frack, därtill hade han fått låna sin morfars fiol. Men när det väl var dags vågade kompisen Olle inte komma upp på scen. Hasse stod där ensam i sin röda frack och fick slut på fasan först när han äntligen kom på: Jag har visst telefon.